Wat gebeurt er tijdens het verouderen van de huid?

Bij het ouder worden van de huid treedt ten eerste collageenverlies op. Dit zorgt ervoor dat het compacte ‘matras’ van collageen- en elastinevezels afneemt in volume. Vanaf 25 jaar neemt het collageengehalte stapsgewijs af en vooral in de (pre)menopauze treedt een sterke daling op. Er zijn ook externe factoren die collageen afbreken, zoals uv-straling en blauw licht van beeldschermen.

Een tweede gevolg van het ouder worden is botatrofie. Dat wil zeggen dat je botten krimpen en afnemen in volume. Er is daardoor meer huidoverschot en spieren krijgen meer ruimte en gaan hangen. 

Als je ouder wordt treedt ook spieratrofie op. Met de jaren worden spieren dunner en verliezen hun kracht en volume, waardoor een inzakking van het gezicht en huidverslapping kunnen optreden. Het zorgt ervoor dat je gelaatscontouren vervagen. Denk ook aan het zakken van het voorhoofd en de wenkbrauwen.

Manieren om anti-aging te werken

Door op alle facetten van huidveroudering de juiste behandeling in te zetten kunnen we jouw eigen huid aan het werk zetten en laten functioneren als een jongere huid. Op die manier kunnen we anti-aging werken. 

Bij het verouderen van de huid gaan de cellen achteruit. Een celvernieuwende thuisverzorging op basis van zuren en vitaminde A en C werkt goed om de huid jonger te houden. Bestaande rimpels als gevolg van collageenverlies kunnen we opvullen met eigen collageen door collageen suppletie, een behandeling met collageen inductie therapie (SkinPen) of HIFU. Superboost werkt op de spieren en vertraagt het proces van spieratrofie. Dit is als het ware fitness voor de huid, waardoor de spieren meer volume krijgen. Omdat je huid aan spieren vastgehecht is, gaat de huid zich meer ontspannen en liften. Daarbij zorgt een toename van het spiervolume ervoor dat je huid strakker over je spieren heen zit en wordt gelift.